fredag 25 april 2014

Livspuckar och slajmattacker, en betraktelse kring lek - #56Lek uppstår inte ur tomma intet. Hur fantasifull den än är så behövs det ett frö av inspiration till den, eller en förlaga av någon typ. Lekens stoff kommer från andra barn eller från olika typer av berättelser – inte sällan från olika medier (exempelvis böcker, filmer och dataspel).

Några av er har säkert sett barnprogrammet Labyrint, ett svenskproducerat tävlings-program där tre barn i förskoleåldern får olika utmaningar av karaktären Daidalos - härligt gestaltad av Leif Andrée.

(Daidalos är ursprungligen en karaktär ur den grekiska mytologin, en uppfinnare som bland många ting konstruerade en labyrint åt kung Minos. I labyrinten hölls den ökända besten Minotaurus, som hade människokropp med tjurhuvud, instängd. Daidalos var även far till Ikaros, han som flög för nära solen.)

Labyrint är ett mycket uppskattat teveprogram som utspelar sig i en fantasifull värld. Stilen kan man känna igen som steampunk. Steampunk är en estetisk genre, vilken har blivit ett subkulturellt fenomen som utgår ifrån konceptet "framtiden i dåtiden", ofta mer specifikt: viktoriansk sci-fi. Hur skulle världen se ut om all dagens teknik fanns på 1800-talet? Det handlar alltså om en slags spekulativ historieskrivning. Tänk kugghjul och ångdrivna robotar! Jag ska inte här fördjupa mig mer i det ämnet, även om det fascinerar mig.

I serien förekommer robotar som fungerar som väktare till de så kallade livspuckar som barnen ska samla in. Här finns alltså dels en koppling till lek som bygger på idén om att samla, dels finns det inslag av kurragömma och jaga-lekar. Barnen utmanas också i balans och minneslekar. På det hela taget finns det flera moment som ger leksignaler. Det är därför inte särskilt konstigt att jag på flera olika håll har sett barn själva leka olika varianter på Labyrint. Klassiska lekar, så som kurragömma, kombineras med insamlandet av livspuckar och moment av jakt.

 Bilden är från svt.se/barnkanalen/labyrint/

Jag höll nästan på att glömma en viktigt detalj:  i Labyrint finns det slajm – MASSOR av slajm. Det finns en hel slajmsjö, en slajmsug och en robot. Där finns också Taurus (från minotaurus antar jag) som sprutar slajm. Så bli inte förvånade om barnen spottar på varandra (för det har hänt...) – det är bara en slajmattack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar