torsdag 17 april 2014

Häxor i barnfilm - #48



Idag blir det lite filmtips: barnfilmer med häxor!

Jag börjar förstås med Disneys första långfilm, Snövit och de sju dvärgarna, från 1937. Den välkända sagan har blivit närmast ikonisk i Disneys version. Häxan i denna film är den vackra och grymma styvmodern, konungens nya gemål. Hon blir svartsjuk på den unga Snövit som jagas ut i skogen då drottningen får veta av sin magiska spegel att hon inte längre är den vackraste i landet. Särskilt intressant är den sekvens då häx-drottningen lyckas lura den godtrogna Snövit att äta ett förgiftat äpple. Jag kommer att tänka på den bibliska scenen där Eva bjuder Adam att äta av kunskapens äpple.

En annan klassisk folksaga som Disney har förevigat som animerad film är Törnrosa, från 1959. Den onda häxan, Maleficent,  blir inte bjuden till prinsessan Auroras dop. Maleficent är en av tretton feer i riket.  Den onda fen, eller häxan, blir arg och lägger en förbannelse över Aurora - eller Törnrosa som hon senare kallas - vilken innebär att hon ska dö på sin sextonde födelsedag. De andra feerna kan inte häva förbannelsen, men de kan mildra den. Istället för att dö, ska Törnrosa falla i sömn, och sova i hundra år.

Jag vill även passa på att nämna en tredje Disneyfilm. Nämligen Svärdet i stenen, som kom 1963. I denna film dyker den elaka trollpackan Madam Mim upp och utmanar trollkarlen Merlin i en magisk duell.


Den japanska filmskaparen Hayao Miyazaki har skapat en härlig film: Kikis expressbud, från 1989. Filmen är en charmig historia om en ung häxa som ger sig ut i en stor värld för att upptäcka sina krafter. Väl värt att nämna är att Miyazaki har inspirerats av både Stockholm och Visby när han skapade stadenb som Kiki verkar i. I denna film är häxan för ovanlighetens skull inte bara huvudperson, hon är också god.

En annan japansk anime-häxa är Yubaba i Spirited away från 2001. Denna häxa är ägare av ett märkligt badhus för andeväsen och gudar. Denna prisbelönta film är troligen en av Miyazakis mest kända filmer. Det finns en ödeshäxa i Det levande slottet. Denne förtrollar huvudpersonen Sophie att bli betydligt äldre.


Den franska filmen Kirikou och den elaka häxan av Michel Ocelot är även den flerfaldigt prisbelönad. Det är en berättelse som utspelar sig i en afrikansk by där de flesta av männen har blivit slukade av häxan Karaba, men det finns en förklaring till varför hon är ond. 


De filmer jag nu nämnt är animerade. När det gäller spelfilmer (eller som barn inte sällan säger: otecknat),  så finns det såklart massor av häxor. Ett exempel är Harry Potter-sviten. I Harry Potter är "häxa" kvinnornas motsvarighet till "trollkarl". Den vetgirige häxan Herimone behärskar alltifrån praktiska laga-glasögon-formler till avancerade brygder som gör att någon kan ändra skepnad. I Harry Potter finns både goda och onda häxor.

Den mäktiga och iskalla häxan i Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet får jag inte glömma. I filmatiseringen från 2005 gör skådespelerskan Tilda Swinton en lysande tolkning. Häxan kallas "den vita drottningen", och går även under namnet Jadis. Hon har förtrollat hela Narnia, så att det är evig vinter, men aldrig jul.

Utifrån dessa små nedslag i filmhistorien, så är det helt klart är att häxorna har stor plats i barn- och ungdomsfilmer. Det är något med dem som fascinerar oss - kanske rent av förhäxar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar