torsdag 3 april 2014

Barn i bur - #34
Det började med en bild jag fann på nätet, som väckte min nyfikenhet: Vad är detta? Varför har den uppfunnits? Genom några efterspaningar på nätet fann jag lite information om bilden, som föreställer en så kallad "Portable baby cage". Emma Read fick U.S patent 1448235 på den år 1923.


Uppfinningen var tänkt att användas av storstadens trångbodda familjer. Barn skulle få frisk luft och ges en egen plats, där de kunde vila och leka. Dåtidens trångbodda var inte bara beroende av mer yta – man hade inte heller samma säkerhetstänk i lägenheterna.

Å ena sidan erkände man barns egen status och deras särskilda behov, och detta kan ses som ett led i en nyare och för sin tid modernare syn på barn och barndom. Å andra sidan kan det i våra ögon förefalla oansvarigt och ses som ett förminskande av barnen. Troligtvis tänkte man inte på att luften kanske inte var så ren som man kunde tro i storstaden. Att vara exponerad för sol kanske inte heller var helt lyckat....

Hursomhelst – lite kuriosa om en bild med ett barn i bur (Vilket kanske egentligen inte är märkligt. Tänk bara på dagens spjälsängar). Fast tanken med "Portable baby cage" var snarare tvärtom. Den innehöll en idé om lite mer frihet för barnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar