måndag 21 april 2014

Kottkor och medielek - #52


"Hopp och lek ute!", säger man."Gå ut och få lite färg på dig". Och nej, inte ska man väl sitta inne framför en skärm hela dagen? Särskilt inte när det är fint väder. Ni kommer väl ihåg Andreas Ekströms bild i artikeln Varning för barn?

 
Publicerad 14 januari i Sydsvenska dagbladet

Vi skärmgillare gick ut med Svensk fältflora under armen. Vi har nära till riktig trollskog, där ljuset är magiskt och fågelsången aldrig vill upphöra. Barnen samlade kottar som dom kastade i vattnet och mina associationer gick till de virriga kottkorna i Barbro Lindgrens underbara bok Vems lilla mössa flyger. Jag tänkte att jag skulle visa barnen hur man gör kor av kottar och satte några skeva pinnbitar på en grannkotte. Det blev dock inte någon större wow-effekt hos barnen. Plikttroget såg de på, innan de försvann in i en egen lek.

Vi var i skogen och hade med oss härligt fika. Barnen hade en fantastisk lekstund. Det var en magisk lek, där pinnar blev trollstavar. Skogen var plötsligt befolkad av alver, älvor, svartalfer och troll. En gammal mossbevuxen ek fick enastående krafter att ladda trollspöna. Trollformler kastades, det smögs i buskarna och barnen samtalade ivrigt om sina nästa drag.

Inspirationen var hämtad från Harry Potter, Sagan om ringen, Hungerspelen och till och med Trolltyg i tomteskogen. Barnprogrammet Barda, där barn lajvar (det vill säga ett rollspel i fantasymiljö, där barnen är utklädda) gav också inspiration. Barnen lekte medielek och struntade i mina kottkor.

Lek uppstår inte ur tomma intet, den behöver något att utgå ifrån. Idag möter barn mängder av berättelser och inspiration från olika håll. Inte minst från olika typer av medier. Det innebär inte nödvändigtvis att de måste följa ett "manus", utan de är fria att hämta stoff. Ofta används förlagan som ett ramverk i medieleken. Det är en ram som anger lekens förutsättningar och begränsningar. Det fina är sedan förhandlingen mellan barnen. Deras tolkningar av förlagen jämförs och leken expanderar utanför medieberättelsens ram.

I dagens lek, användes många källor. Jag kan inte annat än stolt konstatera att barnen har god lekkompetens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar