The opposite of play is not work. The opposite of play is depression. (Stuart Brown)
Om barnkultur. Och barns kultur. En blogg som rör barns världar. Ur ett vuxenperspektiv. Med blicken sisådär i meterhöjd.
onsdag 30 april 2014
Lek som ursäkt - #61
tisdag 29 april 2014
Barns rättigheter - #60
Barnkonventionens syfte är att ge alla barn (det vill säga varje människa under 18 år) rätt att behandlas med respekt och få säga sin mening. Barnkonventionen understryker att "barnets bästa" alltid ska komma i främsta rummet. Vad som är barnets bästa kan vara svårt att veta i olika situationer - men strävan måste vara att försöka ta reda på det genom att lyssna på barnet självt, och handla därefter.
Läs mer:
Barnombudsmannen
Barn- och elevombudet
2010 kom Pernilla Stalfelts bok "Alla barns rätt". Boken förklarar Barnkonventionen i bild och text. Den finns även som interaktiv bilderbok, att ladda ner till iPad, eller Android-platta. Boken och appen är utmärkta verktyg i den pedagogiska verksamheten, när man ska samtala kring barnkonventionen tillsammans med barn.
![]() |
Bild lånad från Rabén&Sjögren |
måndag 28 april 2014
Det här med fostran - #59
söndag 27 april 2014
Verkligheten och leken - #58
/barn 9 år
![]() |
Bild från coolstuff.se |
lördag 26 april 2014
Bröderna Lindgren - #57
![]() |
Bild från brödernalindgren.se |
På sina skivor (tre hittills) samarbetar de med etablerade svenska artister såsom Olle Ljungström, Ebbot, Nina Ramsby och många andra. Det är helt lysande!
En flugas väg är aldrig rak. Den vet ju aldrig vart den ska.
fredag 25 april 2014
Livspuckar och slajmattacker, en betraktelse kring lek - #56
torsdag 24 april 2014
En filosofisk tanke om kunskap - #55
onsdag 23 april 2014
Boken -#54
Idag är det den så kallade Världsbokdagen Dagen instiftades av Unesco 1995, för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. För några dagar sedan skrev jag ju om hur viktigt jag tycker att det är med litteraturläsning. Och i synnerhet i förskolan.Därför tycker jag att boken är värd att lyftas alla veckans dagar.
Det har varit roligt att följa hashtagen #världsbokdagen på twitter under dagen. Där har människor med ord och/eller bild delat med sig av hur de har uppmärksammat dagen. Många jag följer arbetar själva i skola eller förskola, och utifrån deras tweets har jag förstått att dagen har uppmärksammats i en hel del skolor. Det tycker jag är roligt.
För mig har läsandet på senare tid handlat om att läsa barnböcker för egna eller andras barn, eller att läsa facklitteratur med barnfokus (Just nu om normer, likabehandling och värdegrund.). Mitt eget skönlitterära läsande går i perioder. Jag hoppas nästa period kommer snart. Då ska jag kanske läsa om någon gammal favorit (Donna Tartts Den hemliga historien?) eller ge mig på något jag inte läst tidigare (Alice Munro, kanske?)
Vilken är din favoritbok?
tisdag 22 april 2014
Den bästa dagen - #53
Idag fick jag frågan om hur en ideal arbetsdag för mig skulle se ut. Vilka tankar skulle jag vilja tänka när jag lämnar mitt jobb för dagen?
När livet är som bäst tänker jag att det finns plats för sinnlighet. Upplevelser. Upptäckter. Tillsammans med andra och på egen hand. Få vara del av något större. Intryck och uttryck. Känslor.
Jag vill att barnens dagar på förskolan ska vara fyllda av just detta.
Jag tror att vi når dit ibland. Men ganska ofta tror jag att vi styrs för mycket av annat. Tider. Organisation. Gamla föreställningar om vad vi borde göra. Kanske egen oförmåga att tänka större?
Det är en utmaning för oss på förskolan. Men inte omöjligt. Låt oss ge alla barn möjligheten. Varje dag.
måndag 21 april 2014
Kottkor och medielek - #52
söndag 20 april 2014
Läsa, lyssna, växa! - #51
I ett halvår eller så har mitt barn valt att höra olika Bamsetidningar kväll efter kväll. Jag har därför funderat över mitt barns val av läsning. Inte för att Bamse är dålig. Nej, det finns många förtjänster i tidningens innehåll. Serierna berör ofta ämnen som kan vara intressanta och bra att tänka kring eller prata om. Men läsningen har blivit lite enahanda i mitt tycke. Jag hade dock inte behövt vara fundersam. När jag pratade med förskolläraren på mitt barns förskola berättade hen att mitt barn gärna och ofta läser och lyssnar på olika typer av böcker där. Förskola och hem kompletterade varandra.
![]() |
Bilden har jag lånat här |
lördag 19 april 2014
Rödluvans dilemma - #50
Hur fantasifulla sagorna än är, fyller de en symbolisk funktion. De skulle berätta om hur världen var beskaffad. Om en poetisk tolkning tillåts: "I lögnen döljer sig en djupare sanning"
Bruno Bettelheim beskriver ur ett psykoanalytiskt perspektiv i boken Sagans förtrollade värld hur barn tilltalas av sagans form och dess förlösande kraft. Han utgår ifrån de klassiska folksagorna, som ofta vill berätta något sedelärande. Folksagorna har rötter i en lång berättartradition och har utvecklats och förändrats över tid och genom geografisk förflyttning. När samhällen förändras, förändras även sagorna. (I vissa fall har dock sagorna fixerats - i exempelvis Disneys versioner).
Jag har funderat kring varningssagan Rödluvan. Vi känner alla till historien om hur en oskyldig och naiv flicka låter sig luras av den glupska vargen, och blir uppäten tillsammans med mormodern.
I Gåsmors sagor (1697) kan man läsa följande sensmoral:
Av detta kan man lära de unga,
Särskilt av kvinnokön
Den som är skapad fin och skön,
Gör mycket orätt i att lyss till var mans tunga
Och att det ej är underligt,
Att vargen slukar dem kvickt.
Jag säger varg, ity att vargar
Är inte alla av ett kött:
En sort är hövisk, talar sött
Och varken tjuter eller sargar
Men har ett sätt som ej förargar
Att sjunga den förföljas lov
In i den skönas hus och hennes sängalkov.
Av vargar är han värst och alla känner vådan
Av unga flickors möte med en sådan (sv. Övers. 1955)
Jack Zipes skriver följande i boken Saga och samhälle:
Medan det inte finns något tvivel om att Perrault var noga med att inte såra överklassens smak, är det diskutabelt om han verkligen behöll de folkliga kvaliteterna, för han förvanskade totalt varningssagans perspektiv och innebörd.
Det handlar i Perraults nedtecknade version om att det är unga flickor som bär ansvaret. Det vill säga, att det är flickor som måste akta sig för faran. Detta är ett resonemang som vi är alltför väl bekanta med, ännu i vår tid. Berättelsen om Rödluvan hade en annan funktion och betydelse innan Perrault skrev ned den. Zipes förklarar att den tidigare folkliga versionen handlade om hur unga flickor kom att ersätta mormödrar i fråga om arbetskraft, den tidigare versionen beskrev ett slags generationsskifte. Det var i denna version aldrig frågan om att skuldbelägga flickor. Istället skulle de visa sig dugliga att överta arbetsbördan från mormodern genom ett rituellt mönster. I tidigare versioner handlar det snarare om flickans styrka, än hennes svaghet. Intressant nog skriver Zipes att flickan möter en varulv (en människa som kan förvandlas till varg) och att det är flickan som äter av mormoderns kött och dricker hennes blod.
Denna folkliga saga ger uttryck för en slags förståelse mellan människa och natur. Den gräns vi människor sätter upp mellan civilisation och det vilda är ibland något vi överträder, då den inte är absolut.
Är vargen fortfarande en gångbar sagogestalt för fara?
Vargen i barnlitteratur är en intressant gestalt. Den är en lekande djävul som är listig, stark, världsvan och belevad. Samtidigt är den svekfull och omättlig.
Så hur väl fungerar denna klassiska saga i en tid då vi har förlorat vår syn på världen som god? Hur ska vi tolka denna saga nu när vi vuxna motvilligt har antagit "förövarens blick"? Kan sagan utvecklas för att lära barn att akta sig för den illistiga vargen, men inte känna skuld och skam?
Är det en omöjlig ekvation att lära barn att inte misstro främlingar, men undvika att bli offer för förövaren? Främling eller ej. Vi vill ju skydda våra barn, men inte skada deras förmåga till tillit andra människor. För det får inte bli som med Peter och vargen...
fredag 18 april 2014
Relationsskapande i förskolan - #49
An interpersonal process is transformed into an intrapersonal one. Every function in the child's cultural development appears twice: first on the social level and later, on the individual level; first between people (interpsychological), and then inside the child (intrapsychological)
Om barngrupperna i förskolan blir för stora tänker jag att det blir svårt att fördjupa och stärka relationerna. Jag tänker mig att det kan bli allt för många personer för barnen att förhålla sig till./Vygotskij 1978
Vi pratar ofta om samspel i förskolan. Med all rätt. Men vi bör reflektera över relationernas betydelse för samspelets kvalitet. Goda relationer tänker jag ger trygghet, och trygga barn blir lärande barn.
torsdag 17 april 2014
Häxor i barnfilm - #48
onsdag 16 april 2014
Att tänka nytt - #47
Sinnlighet. Kreativitet. Valmöjligheter.
Miljön måste vara praktisk. Och säker.
Det måste förstås också finnas möjlighet för barnen att vara delaktiga i utformandet av miljön, både
direkt och indirekt. Miljön måste vara föränderlig. Helst med ganska enkla medel.
Förskolan är styrd av en mängd föreställningar och normer. Vad händer om vi tänker i nya banor och utmanar de gamla sätten att tänka om förskolans utformning? Vad är det vi ska behålla och var ska vi tänka nytt?
tisdag 15 april 2014
Det kulturella, estetiska och politiska barnet - #46
måndag 14 april 2014
Läs om normer! - #45
Hur möjliggörs föreställningar om det självklara och normala? [...] När något skiljs ut som normalt och självklart på något annats bekostnad är det en makthandling. Vissa ges positioner av makt, medan andra berövas möjligheter över sig själva och andra (s. 31)
![]() |
Bild lånad från gleerups.se |
![]() |
Bild lånad från liber.se |
![]() |
Bild lånad från liber.se |
Jag har inte hunnit läsa den, men är mycket nyfiken på den. Här kan du läsa mer om den.Hur skulle ett jämställdhetsarbete kunna se ut som inte enbart utmanar normer om "kön" utan också normer om "barn" och "vuxna"? (Baksidetext)
![]() |
Bild lånad från ordfrontforlag.se |
söndag 13 april 2014
Olika möjligheter eller samma möjligheter? Om normkritik i förskolan - #44
Förskolan ska motverka traditionella könsmönster och könsroller (LpFö 1998/2010)Vad menas egentligen med "traditionella könsmönster och könsroller"? Hur är det tänkt att dessa ska motverkas? Tolkningsmöjligheterna kring vad det egentligen är som ingår i vårt uppdrag i förskolan, är många.
![]() | |
Bild: Lotta Sjöberg, lånad från www.lararnasnyheter.se |
Om vi som pedagoger försköker att skapa möjligheter för barn att uttrycka och positioner sig själva på olika sätt - oavsett om barnet är en "hon" eller en "han" eller bestämmer sig för att vara något annat - finns det potential för att utmana normer och skapa nya möjligheter (Klara Dolk)
lördag 12 april 2014
Filmjölk och afrikansk dans - #43
Vad menar vi egentligen när vi talar om kultur? Jag tänker att vi lite slentrianmässigt tror oss förstå begreppet kultur. Men i bland kan det bli förvirrande, eftersom begreppet innefattar flera olika aspekter. Om vi ständigt talar om kultur i allmänna ordalag är det inte särskilt märkligt att människor kan uppfatta kultur vara flummigt.
fredag 11 april 2014
Något om relationer - #42
relation
Relation, förhållande (mellan två [eller flera] företeelser; känslomässigt förhållande (mellan två eller flera personer). / NationaIencyklopedin.
Vi människor är inte. Vi blir gång på gång. I relation med andra. I relation till andra.
Vilka berättelser om oss själva vi vill dela med oss av varierar beroende på vem som lyssnar. Hur berättelserna tas emot och hur de tolkas beror på vilka erfarenheter lyssnaren har.
Relationer påverkar bilden vi har av oss själva. Det påverkar bilden vi skapar oss om andra.
Vissa relationer är flyktiga medan andra är värda att vårdas.
torsdag 10 april 2014
Barns tankar och pedagogers tolkningar - #41
Vem bestämmer vad som är barns bästa? Vem har rätt att tolka barns uttryck och tankar? Och vad är det vi tänker att barn borde göra och lära i förskolan?
Det finns mycket att förhålla sig till, och fundera över för den som arbetar med barn. Det knepiga är att det inte finns några rätta svar, universella lösningar eller generella sätt att tänka kring vad som är bäst för dem.
De basala behoven måste förstås tillgodoses: barn måste få känna sig trygga, de måste få äta och sova, och de måste få möjlighet att kunna gå på toaletten eller få en ny blöja.
Men sedan då?
Förskolan har ett dubbelt uppdrag, som omfattar såväl omsorg som lärande. Hur får vi fatt på barnens tankar, även om de inte kan uttrycka sig verbalt? Hur vet vi att barnen är intressade av det vi erbjuder dem? Hur kan barn få möjligheter att delta i att forma verksamheten?
Hur mycket barn i realiteten tillåts påverka förskoleverksamhetens innehåll tror jag varierar stort. Det finns olika metoder att fånga barns tankar, exempelvis genom dokumentation, observationer eller barnintervjuer. I många fall krävs det att vi vuxna tolkar barnens intentioner. Och det kommer vi kanske inte ifrån. Men jag tänker att vi som arbetar med barnen måste förstå att det handlar om just tolkningar.
Hur vi ser på barns delaktighet, vad vi tolkar vara barns bästa och hur vi ser på barns utveckling och lärande handlar om vilken barnsyn vi har. Barnsynen utgår ifrån normer i samhället av olika slag. Jag tänker att vi hela tiden måste ha en kritisk hållning till normerna som påverkar oss, för att förstå varför vi gör olika val, och varför vi har det förhållningssätt och den barnsyn vi har.
onsdag 9 april 2014
Generation interface - #40
Äntligen kan jag stolt meddela att min kandidatuppsats Generation interface: En hermeneutisk komparativ studie av ABC-appar nu finns tillgänglig på Diva-portal (Länk här).
För att ger er en hint om vad uppsatsen handlar om citerar jag Catharina Hällström som var min examinator på CBK (Centrum för barnkulturforskning) "Mikael Anderssons examensarbete uppvisar en genomtänkt problemställning som på ett intressant och mycket självständigt sätt relaterar till en barnkulturell kontext; i uppsatsen en närläsning av tre ABC-appar för barn mellan 2-6 år. Det estetiska begreppet smak spelar en central roll som utgångspunkt i studien".
Ett smakprov ur uppsatsen:
tisdag 8 april 2014
Tankar om pedagogisk dokumentation - #39
För att utvecklas som pedagog krävs ständig reflektion över det egna yrkesutövandet. "Vad sa jag och hur agerade jag i samspelet med barnen? Varför blev det som det blev? Vilka var förutsättningarna? Kunde jag sagt eller gjort på något annat sätt? Hur kan jag agera och tänka framåt?" . Och så vidare.
Mina personliga reflektioner rör sig just nu kring framförallt tre områden: Lärmiljö. Pedagogisk dokumentation. Värdegrundsarbete. Dessa är tre områden som har mycket gemensamt och så att säga förutsätter varandra. Utveckling inom något av områdena gör att de andra med största sannolikhet också stärks och utvecklas. Områden där det inte går att bli fullärd, eller slå sig till ro. Man måste hela tiden sträva efter att vara öppen och se nya möjligheter.
Jag har länge tyckt att pedagogisk dokumentation är lite knepigt att få till praktiskt på ett bra sätt. Samtidigt förstår jag i teorin vilket fantastiskt verktyg det måste vara om man får flyt på det. Jag tänker därför att jag under en period ska fokusera på att hitta ett hållbart sätt för mig att arbeta med pedagogisk dokumentation. Jag tänker att det handlar mycket om organisation : "Är det möjligt att reflektera med 1-2-3 barn? Hur prioriterar vi? Förutsättningarna finns också i lärmiljön.
Har du goda erfarenheter av att arbeta med pedagogisk dokumentation i förskolan? Ge mig gärna ditt bästa tips!
måndag 7 april 2014
En snaskig historia - #38
Historien bakom lördagsgodis är inte alls någon nyhet, men ändå värd att upprepa. På Vipeholm gjordes experiment på utvecklingsstörda på 50-talet. Det hela är ett etiskt dilemma, därför att exempelvis vare sig de intagna eller deras anhöriga informerades om experimentet. Några av patienternas tänder förstördes också helt. Men vad man kom fram till angående socker och munhälsa i detta experiment, har lett fram till en hel del av den kunskap vi har idag om hur karies påverkar våra tänder, det vill säga, man förstod att det inte var bra att äta sötsaker alltför ofta.
Men att fira ledighet har också ett symboliskt värde. Fenomenet fredagsmys handlar om att "helgen äntligen är här". Vi behöver inte gå särskilt långt tillbaka till den tid då man även arbetade halva lördagen.1966 övergick Sverige till femdagars arbetsvecka. Jag kan bara spekulera i vad som skulle hänt om vi införde en fyradagars arbetsvecka. Det skulle förmodligen leda till "torsdagsgott".
Sötsuget står mot en alltmer hälsomedvetenheten livsstil. Det kommer hela tiden rapporter om att socker förekommer ofta i livsmedel där vi inte förväntar oss detta. Samtidigt stressar vi från arbetet till hämtning av barn, och petar gärna i oss någon liten sötsak för att snabbt få lite energi eller rentav för att unna oss något gott. Samtidigt försöker vi tappert fostra barnen till att förstå vikten av att inte äta godis för ofta.
På Nordiska museet arbetar Jonas Engman som just nu forskar på fenomenet fredagsmys. Nordiska museet söker människor som vill berätta om hur just de firar fredagsmys. Vill du berätta? Länk här
söndag 6 april 2014
Respektfulla möten i förskolan - # 37
I veckan som var hade jag förmånen att få vara observatör på en förskola. Syftet var att titta på pedagogernas förhållningssätt gentemot barnen. Pedagogerna på den aktuella förskolan hade verkligen ett respektfullt bemötande mot varje barn. De tog sig tid. Lyssnade. Resonerade.
För något år sedan uppmärksammades missförhållanden i bemötandet av barnen på en förskola i Nacka. Jag har läst rapporten kring det fallet. Den visar på ett extremt uselt förhållningssätt, att det har förekommit utfrysning av barn, föräldrar och kollegor, att rasistiska och förnedrande tillmälen har använts, plus en hel del annat.
Idag går fler barn än någonsin i förskola. Många tillbringar från ett års ålder stor del av dagen på förskolan. Förskolan är en social praktik. Möten - mellan barn och vuxna, barnen emellan, och mellan de vuxna - präglar den miljö vi befinner oss i. Samtidigt som antalet barn i förskolan är större än någonsin är bristen stor på utbildad personal. Vid sjukfrånvaro i personalen tvingas man ta in vikarier med skiftande kvalitet. Många har ett fint förhållningssätt, men långtifrån alla. Det finns förstås variationer bland ordinarie personal också, men i ett fast arbetslag finns ändå alltid möjligheter att arbeta med värdegrundsfrågor på lång sikt.
Min poäng är att arbetet i förskolan är komplext, med många relationer att ta hänsyn till. Yrket innebär att hela tiden fundera över sin egen värdegrund, utmana sina föreställningar om världen, vara öppen för förändring, anta ett interkulturellt förhållningssätt där andra människors erfarenheter blir tillgångar och så vidare. Respektfulla möten ger dessutom goda förutsättningar för lärande. En annan viktig del i förskolans uppdrag.
lördag 5 april 2014
Konst, norm och skola - #36
Två personer som jag finner särskilt inspirerande är konstprofessor Anne Bamford (som vi tipsade om i gårdagens inlägg), författare till The Wow factor, från 2006, och sir Ken Robinson, som är författare till bland annat The Element, som kom 2009. Båda är enormt kunniga och roliga och inte minst har de intresserat sig för att förmedla vikten av de estetiska ämnena i skolan, och behovet av att vara kreativ.
Anne Bamford underströk vid ett tal på Musikaliska i Stockholm 2012 att vi människor måste våga ta risker. I ett TED talk beskrev sir Ken Robinson barn som mer naturliga chanstagare än vuxna. Han menar att de är inte lika rädda som oss att göra fel. Att vi blir mindre benägna att ta risker – det vill säga vara kreativa även om det kan gå åt pipsvängen – kan till stor del skyllas på skolan, menar Robinson. Det handlar som jag förstår det om hur vi lär oss, och om synen på kunskap som fix.
Vad är poängen med att ha estetiska ämnen och att erbjuda barnen och eleverna möjligheter att vara kreativa? Robinson menar att kreativitet betyder att en ny och användbar uttryck eller idé kommer till stånd. Det måste vara kvalitet på de estetiska ämnena menar Bamford. Hon talar exempelvis om så kallade "art-rich schools". Enligt hennes studier visar dessa skolor på många goda effekter: till exempel att 20-åringar som har gått i "art-rich school" är "more likely to vote (20%)" (USA 2009). Om detta stämmer, så visar resultatet att estetisk verksamhet får betydelse för demokratin.
Här skulle jag vilja passa på att lägga till ett namn: Jan Thavenius, professor i litteraturvetenskap. Thavenius talar om "den modesta och den radikala estetiken". Begreppen handlar kort om att den konst som elever möter i skolan som regel är "säker" och så att säga håller sig inom ramarna. Den är modest och hanterar de klassiska konstarterna, dem som är beprövade och inte utmanande. Den radikala estetiken vill istället spränga gränser och utmana. Den radikala estetiken står för en typ av konst som kan provocera, men även stimulera, på ett sätt som inte den modesta estetiken kan. Att konst kan lära oss att se nya perspektiv och därmed tänka kritiskt, är inget nytt. Men tanken saknar alltför ofta genomslag i skolan.
I vilken utsträckning får elever möta konst som utmanar ordningen? I vilken mån är skolan demokratisk? Är det en meningsfull skola om vi inte nyttjar barns djärvhet och nyfikenhet? Hur väl utvecklas vi om vi lär oss frukta fel och misstag? Och är det så att skolan i sig, eller rättare sagt skolväsendet, inte vågar bli utmanat? Är skolan verkligen så ömtålig?
![]() |
Läs till exempel om Carolina Falkholts konstverk här
|
Jag tror att svaret delvis ligger i det som jag kallar för den pedagogiska diskursen (som du kan läsa om här).
Den radikala estetiken handlar om barns rätt till intryck och uttryck. Det handlar om att ge barn och elever möjlighet att möta konst som stimulerar och utmanar, samt at erbjuda tillfällen att själva skapa nya perspektiv på livet. Eleverna bör få vara med och forma inte bara en meningsfull utbildning, utan även bygga en starkare plattform för sin personliga utveckling.
Ska vi då tro att betyg hjälper elever att prestera bättre? Vad somliga menar är en sporre för lärande, tror jag istället skapar en olustig känsla av att ständig bli bedömd. Jag tror det skapar en känsla av att allt vi gör måste vi förhålla sig till ett facit med rätt och sant, och att det begränsar oss. Att vara kreativ kräver ett visst mod – att våga göra fel. Att vara kreativ innebär att inte känna sig hindrad av att andra ska bedöma våra verk och idéer vara icke dugliga.