måndag 5 maj 2014

Lördagsgodis och drakar - #66


Det blev en lyckad lördag.

Ibland verkar det som om att inmundigandet av lördagsgodis är den viktigaste händelsen på hela veckan. I alla fall om man frågar vårt yngsta barn. Fast det är klart, vi brukar ofta äta lördagsgodiset tillsammans framför en härlig film. Det kan ju också ha med saken att göra att det upplevs som en viktig stund.

I lördags gjorde vi en oplanerad sväng till biblioteket för att lämna igen Barbro Lindgrens Korken flyger, uppföljaren till Vems lilla mössa flyger. Jag vill verkligen rekommendera dessa komiska, vemodiga och livsfilosofiska böcker!

Vi hade hoppats på att hitta den tredje delen VLMF Vad lever man för? men den fanns inte inne. Vi hittade däremot mycket annat: boken Teckna drakar och Dreamworksfilmen Draktränaren, som vi ännu inte hade sett, trots att vi är de monsterdiggare vi är...

Det fina med bibliotek är ju att det också går att låna filmer. En hel vecka! Så nu kan vi grotta ner oss i denna oväntat charmiga film. I filmen utgör den handlingskraftiga och starka Astrid en förebild. Hicke, huvudpersonen, är inte en typiskt bitig viking. Han har en mer humanistisk sida, och blir vän med en drake: den något kattlike Tandlöse. Kanske övertolkar jag filmen välvilligt, men jag tycker mig ändå ana en frisk fläkt av normkritik kring den typiske, stora, starka mannen.

När lördagsgodiset och drakfilmen var slut samtalade vi kring vad som är typiskt för vikingar. Vi pratade om att vikingar i filmsagor ofta har hornprydda hjälmar trots att inga verkliga vikingar hade det. (Det härrör från 1800-talets romantisering av de historiska vikingarna). Det äldsta barnet kommenterade dessutom att vikingarna i Martin Widmarks och Mats Vänehems bokserie Halvdan Viking inte hade horn på hjälmarna. Korsreferenser roar oss.

Vi plockade fram Teckna drakar. Men inte bara det: vi länsade bokhyllorna på alla drakböcker vi kunde komma över. Med papper och penna skapade vi sedan våra egna drakar. Det blev en spontan och kreativ drakverkstad.  Vi hade tankat mer stoff till både mediepyssel och medielek!


 Jag fick ta bild på barnens drakar, men inte publicera dem

Min lycka var fullständig när ett av barnen självmant föreslog att vi skulle poppa Depeche mode.

 Det blev en lyckad lördag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar