måndag 3 mars 2014

Vägen hem - #3


Varför tar det så lång tid att få hem sina barn från skolan eller förskolan? Svaret är att man som regel bara har två vägar att välja mellan. Den ena är vägen hem. Den andra är vägen förbi affären, och sedan hem.

Barnen å andra sidan, har betydligt fler alternativ. Om  man har, två barn så har man tre olika riktningar att hålla ordning på, och tre olika hastigheter att samordna.

Vilka vägar går barnen då? Den snabba, den långsamma eller den äventyrliga? Väljer de hinderbanan eller stigen, kantad av tusen frågor? Väljer de den gnälliga, övertrötta eller den hemliga och fundersamma vägen?

De tar omvägen förbi stjärnorna. De går genom alla pölar. Och varje sten är ett berg att bestiga. Ett barn springer, krälar hoppar och går baklänges, och man kan bara hoppas att de rör sig i ungefärlig riktning mot hemmet.

Om du orkar ge det lite tid och tillsammans med barnen försöker benämna vägarna, så kanske du kan komma överens med barnet hur färden ska gå.  Jag prövade att fråga mitt barn. Vi kom gemensamt fram till att de olika vägarna hade olika färger och hen var såklart experten. Därefter kunde jag exempelvis föreslå att vi kunde ta den blå vägen, som var hyfsat snabb och i min mening rätt riktning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar