fredag 6 juni 2014

Flaggornas dag - #98

Det är två veckor till midsommar. Många elever och lärare längtar säkert efter sommarlov. Men idag är det den sjätte juni, den svenska nationaldagen. Många av oss är nog lite fundersamma och undrar vad vi egentligen firar.

Men jag tror många är glada för en helgdag. Dessutom är det lite befriande att det på denna, i sammanhanget nya helgdag, inte har etablerats några särskilda traditioner. Det finns inga måsten, eller obligatoriska resor till släkten. Detsamma verkar gälla många. På sociala medier har jag idag sett många olika förslag på hur man kan fira en dag som denna.

Personligen tycker jag att det är en dag som passar bra att vara med familjen och reflektera över vad det innebär att bo i Sverige. Vad är bra? Vad kunde vara bättre? En vän skrev på Facebook att hen gjort just detta med sin familj. Några av de saker de uppskattade mest var: "Att alla får säga vad de tycker, att det inte har varit krig på väldigt länge, och att alla är välkomna hit." Jag tänker att det är ett bra och viktigt intitativ att göra barnen delaktiga i den reflektionen. För att de också ska förstå att det är ett privilegium, att inte alla har det lika bra. Vi i Sverige tar kanske välfärden, demokratin och fri tandvård för barn och unga för självklarheter. Men hur ser det egentligen ut i världen utanför?  Utanför Sverige? Utanför Europa?

Hur var det nu Rousseau sa? Något i stil med att ....vid varje nedslagen bopåle, sätts en gräns och alieneras en granne...

En dag som den här kanske man kan ta tillället i akt och fundera på hur det har sett ut i Sverige rent historisk. Man kan ju ha ett projekt för dagen tillsammans med sina vänner eller sin familj: "Hur levde man för hundra år sedan i Sverige?" eller "Varför kallades det för Lort-Sverige?"  (Tvätta sig på en onsdag? Hur ska man då veta när det är helg?)

Vi åt sushi idag. På bussen lekte vi "gissa flaggan" och yngsta barnet överraskade oss  med sina kunskaper och sin förmåga att beskriva.Vi åt glass, och fick varsin liten flagga i glassen. Vårt "firande" blev ganske opretentiöst. Men passade bra på en sval, svensk nationaldag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar