Om barnkultur. Och barns kultur. En blogg som rör barns världar. Ur ett vuxenperspektiv. Med blicken sisådär i meterhöjd.
söndag 8 december 2013
Om barn och böcker
lördag 7 december 2013
Om sagor
Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli ännu klokare, läs fler sagor .
Det ligger mycket i det. I en bra saga finns det många bottnar och mycket att fundera och reflektera över. För alla.
torsdag 5 december 2013
Om att skapa
I utvecklandet av barns konstnärliga skapande, också inbegripet bildkonsten, måste man iaktta principen om frihet, vilket för övrigt är ett oundgängligt villkor för varje form av skapande. Detta innebär att barnens skapande sysselsättning varken kan vara obligatorisk eller påtvingad och bara kan uppstå ur barnens egna intressen
Om lek
Lek är här och nu. Inte väntan på vad som ska komma. Leken varar en evighet och försvinner i ett nafs. Hundra mil avverkas med tre steg och ett år på en sekund. Samtidigt är leken där och då, långt från här och nu.
onsdag 4 december 2013
Om det fantastiska och det verkliga
tisdag 3 december 2013
Om intryck och uttryck
En grundläggande drift hos människan är att dela upplevelser med andra, att ge uttryck för den egna personligheten och att bli bekräftad. Kommunikationen, den ömsesidiga personliga bekräftelsen är själva meningen med livet. Barn älskar att uttrycka sig, oavsett språk. Finns det någon som lyssnar, ser och besvarar deras uttryck kommer alla deras språk att växa och de bygger upp en positiv kommunikativ identitet
måndag 2 december 2013
Om barnperspektiv
Barnperspektiv är att i dialog möta barnet, lyssna på barnet och med empati och inlevelse försöka förstå barnets situation.Barnperspektiv är att utifrån denna förståelse ta ansvar för att barnets behov tillgodoses.Barnperspektiv är att vara medveten om sin egen maktposition som vuxen och se hur det påverkar barnet och barnets uttryckta önskemål.Barnperspektiv är att väga samman barnets önskan med det man uppfattar som det bästa för barnet och verka för att det förverkligas.Barnperspektiv är att förstå att barndomen har ett egenvärde. Barndomen är inte bara en förberedelse inför vuxenlivet och barn är inte sina föräldrars bihang.Barnperspektiv är att förstå att med barnets stigande ålder och mognad följer en allt starkare rätt till inflytande.
söndag 1 december 2013
Om barn
Vi lägger märke till barnen när de är upphetsade av glädje eller sorg, närhelst de verkar annorlunda än vi, men vi förbiser de tillstånd när de i hög grad liknar oss, i allvaret, den tankfulla tystnaden, i djupa känslor, smärtsamma överraskningar, plågsamma misstankar och malande tvivel. Barn är barn, inte bara när de hoppar omkring på ett ben, utan också när de försöker förstå mysterierna i den fantastiska fabel som livet är.
söndag 17 november 2013
Andningspaus
Den här hösten har varit fullsmockad. Framförallt har den innehållit massor av skrivande,då vi båda håller på att skriva uppsats. Min handlar om makt och relationer i förskolans arbetslag, Mikaels har att göra med appar för barn. (Mer om dessa när de är färdigställda!) Men allt detta skrivande, tänkande och analyserande har tyvärr medfört att bloggen har blivit lidande. Den pyttelilla tid som blivit över efter uppsatsskrivande, arbete och familjeliv har vi använt till att försöka återhämta oss och andas... Men snart nog kan vi förhoppningsvis både andas och blogga! Välkomna tillbaka då!
söndag 8 september 2013
Uppstart och inskolning
Välkommen tillbaka till bloggen, som har haft lite sommaruppehåll med undantag för inlägget från Gotland i juni, då vi besökte det fina Almedalsbiblioteket. Nu känns semestern redan långt borta och det ska bli roligt att börja reflektera över barns kultur och deras vardag igen. Jag har redan arbetat en månad och verksamheten på förskolan är i full gång.
Augusti betyder ofta inskolning för oss som arbetar i förskolan. Det är varje gång en möjlighet att reflektera över de metoder vi använder. När jag har inskolning försöker jag ha alla mina känselspröt ute, ännu mer än vanligt. Att lyssna på barnets signaler är viktigast av allt. Men minst lika viktigt är lyhördheten gentemot föräldrarna. Under inskolningsperioden bygger vi förtroenden. Ur vårdnadshavarnas synvinkel handlar det förstås ytterst om att de lämnar över ansvaret för det bästa de har till oss. Ett stort förtroende att förvalta!
Under åren har jag skolat in barn med hjälp av ett par olika metoder: Dels tredagars föräldraaktiv inskolning, dels traditionell inskolning som kunde ta upp till ett par veckor. Där jag arbetar idag gör vi något lite mittemellan. Utgångspunkten är att föräldern är med ett par dagar innan man börjar med lämningar. Längden på lämningarna trappas sedan upp i olika takt beroende på barnets reaktion. Det är en mycket individuellt anpassad inskolning, där man som pedagog verkligen får möjlighet att följa det enskilda barnet.
fredag 21 juni 2013
Barnigt bibliotek
Vi vill inte bara skriva om barnkultur teoretiskt. Vi vill också uppleva kultur tillsammans med barn, och beskriva det och fundera kring det så gott vi kan utifrån vårt vuxna perspektiv.
Häromdagen gjorde vi ett besök på Almedalsbiblioteket i Visby. Det är ett bibliotek som verkligen har ansträngt sig för att vara barntillvänt. Efter att man gått igenom foajén, så klev man rakt in i barndelen, vilken var mycket stor och hade en tilltalande miljö. Det fanns många ställen att dra sig undan för att läsa - små kojor, soffor, myshörnor, bord och stolar och även en hel trappa med plats att sitta. I tak och på väggar fanns fina ting att titta på och saker att tala kring. Böckerna var trevligt och tydligt exponerade och det kändes som att utbudet var stort, samtidigt som det var ljust och luftigt. De olika hyllorna var tydligt märkta med dess innehåll. Astrid Lindgren, Lennart Hellsing och Tove Jansson hade en egen del, där deras böcker fyllde varsin hylla.
Vi hade med oss ett skolbarn i bokslukaråldern. Hen hittade snabbt ett antal böcker och försjönk i läsning i en av myshörnorna. Vi hade också med oss ett förskolebarn. Hen hittade också några böcker som vi läste tillsammans. Förskolebarnet var mer rörligt. Men det var okej. Miljön tillät det, även om biblioteket på ett anslag bad om man skulle hjälpa till att bibehålla ett lugn för alla besökares skull. Men det var inga problem. Lugnet förmedlades i miljön. Vuxenavdelningen såg jag knappt. Den låg längst in, längst bort.
Almedalsbiblioteket förmedlade tydligt att barn är viktiga. Och att barnlitteratur är viktigt. Bra där!
måndag 13 maj 2013
Seminarium om Skapande skola på Teater 3
torsdag 9 maj 2013
Pedagogers makt
Om den makt som vi vuxna har gentemot barn skrev läkaren, författaren och pedagogen Janusz Korczak (1878-1942): Känslan av maktlöshet skapar respekt för makt. Inte bara de vuxna, utan var och en som är äldre eller starkare kan på ett grymt sätt demonstrera sitt missnöje, sätta makt bakom orden, kräva lydnad och kränka ostraffat
söndag 21 april 2013
För det har kungen sagt!
Föreställningen börjar redan i foajén. Ett tjugotal barn och nästan lika många vuxna stimmar, fikar, busar, äter mellis, läser böcker… Plötsligt tystnar sorlet. Skådespelarna Annika From Borg och Sofia Hollsten ger oss en försmak på föreställningen och låter oss kika in i Dollans dagis i miniformat. De bjuder sedan in oss i salongen, med en vädjan om att vi vuxna ska medverka till att barnen får en fin upplevelse: ”Facebookuppdateringar sker efter föreställningen. För det har kungen sagt!”. Barnen står i fokus för Tittutteatern, och skådespelarna har som vanligt ett mycket fint barntilltal. Tittut skriver på sin hemsida: "Vi vill möta vår publik med kärlek och respekt och göra det första teaterbesöket viktigt och roligt för de allra små.". Precis så upplevde jag också att det var, när vi var där idag. Det låter som en självklarhet att personer som sysslar med barnteater ska ha barnfokus. Men jag har faktiskt varit med om motsatsen, på en annan barnteater i Stockholm.
![]() |
Foto: Ivar Sviestins |
lördag 20 april 2013
Barnasinnet – vingliga tankar
Trotsigt står barnet mitt på gungbrädan, hoppar från gungan, balanserar på muren och måste glida på minsta lilla isfläck. Ibland verkar inte barn kunna gå normalt och går de normalt, så är det på ovanliga ställen. En slank hon ner i diket. Men det var ju inga nyheter. Bang bang balans har ju Jujja Wieslander länge sjungit.
Det var lite av en aha-upplevelse. Eller mer som en ja-just-det-upplevelse.
Jag och lillkillen hade gått iväg till Elefantparken. Vi har döpt parkerna i området efter de gungdjur som finns där. Han klättrade uppför rutschkanan medan jag vankade av och an intrasslad i någon tanke. Plötsligt befann jag mig på elefanten, det vill säga på gungdjuret. Jag stod där förstrött och balanserade. Det kändes i hela kroppen … det var välbekant. Så där stod jag med mjuka knän som om jag skulle åka utför en slalombacke och tänkte: om någon skulle se mig nu, så skulle hen tycka att jag var rätt barnslig!
Det var något befriande med att stå och knixgunga tanklöst. Jag funderade inte så mycket på vad jag gjorde till en början. Det var något som kroppen mindes från min egen barndom - balansutmaningen.
Barnasinnet är kanske släkt med balanssinnet? Jag har funderat på hur barn skapar sig ett meningsfull varande genom att bemästra sin omgivning. Hur gör barn omvärlden begriplig och meningsfull? Vi vuxna fokuserar gärna på det rent intellektuella, men glömmer att kroppen har sina egna funderingar. Jag menar att barn utmanar sig själva och erövrar rummet, genom rörelse. De hittar sin plats i världen.
Så jag tycker att man kan se på barnens rörelseglädje som ett uttryck för känslan av att vara barn. De står i sängen, ligger på stolen och sitter under bordet. Ett föräldrahjärta blir lätt yrt.
söndag 14 april 2013
Barn, pedagoger och digitala medier
söndag 7 april 2013
Kvalitet i barnkulturen
Vad innebär det i förhållande till barnkultur? Den kultur som barn tar del av och är delaktiga i, och främst den kultur som de är medskapare av. Kan det verkligen räknas ut och beskrivas i siffror? Mätas, vägas eller rankas i listor? Vi måste förstå att barn ser kvalitet ur ett annat perspektiv. Vi behöver också förstå att kvalitet är ett vuxenbegrepp. Det är därför lätt att skämta om att barn inte har någon känsla för kvalitet, när det i själva verket handlar om att det är vuxna som har huvudet fullt av idéer och som glömmer att tänka med kroppen. Det är lite som att se med öronen, smaka med fingrarna eller höra hur något känns.
Så det man inte har i huvudet får man ha i benen. Jag menar att kultur likt konstnärliga upplevelser får respons i kroppen. Barn är överlag mer sinnliga än oss vuxna. Vi teoretiserar gärna. En film kanske inspirerar till en lek med spring i benen, en bok skapar lust till att måla, en teaterföreställning väcker tankar som måste dansas ut - vad vet jag? Ett sätt att försöka förstå kvalitet i barnkulturen är att låta barnen själva skapa meningsfulla uttryck utifrån sina intryck. Att det finns utrymme i uttrycket att läsa in sig själv.
Låt oss inte heller förlora oss i att barnkultur nödvändigtvis måste vara nyttig, pedagogisk eller vara gjort i ett naturligt material. Mervärdet är vad barn gör med sin upplevelse. Vad de tar med sig och huruvida de skapar något betydelsefullt för stunden. För livet.
Nu är vi två
lördag 6 april 2013
Skolutveckling och sociala medier
I början av mars handlade en av förskolechattarna om vad som görs konkret på förskolorna för att "motverka traditionella könsmönster och könsroller i förskolan", enligt målen i förskolans läroplan. Inför chatten skrev jag ett blogginlägg på Skollyftet om jämställdhets- och genusarbete i förskolan. Skollyftet är en samlingsplats för tankar om skolutveckling. Kanske var det skrivandet den gången som triggade igång min längtan efter att skriva om barnkultur och pedagogik? Med fler än 140 tecken.
Mitt blogginlägg går att läsa här
Något om barnkulturbegreppet
När det gäller barnens egen kultur så anser jag att vi vuxna har skyldighet att intressera oss för, och åtminstone försöka ta ett litet steg in i deras värld istället för att upprepat försöka anpassa dem till våra vuxna idéer. Det handlar om att inte beröva barnen de uttryckssätt som finns inneboende i dem. Och det handlar också om att erbjuda barnen nya intryck, för att i förlängningen ge dem ökad möjlighet till uttryck, exempelvis genom skapande aktiviteter och lek.
Nu. Nu. NU!
Jag älskar att läsa. Just nu läser jag mycket böcker om barns utveckling och lärande.
Jag älskar att skriva. Just nu vill jag sammanföra mina tankar, andras tankar och mitt intresse för att skriva.